Échte feedback geven na elke vergadering

Feedback geven, direct na elke vergadering, dat doen ze bij Impraise; een start up die met succes werkt aan hun feedback-app met de naam (jawel): Impraise. We dronken een kop koffie met CEO en co-founder Bas Kohnke en stelden hem drie vergadervragen.

We willen wel feedback, maar geven het vaak niet

Gedrag veranderen is een van de moeilijkste dingen die er is. Feedback geven is een ijzersterk middel om beter te worden in bepaald gedrag en competenties, maar in de praktijk is dat nogal ingewikkeld.

Een vragenlijst van Harvard Business Review liet onlangs zien dat mensen wel graag kritische feedback willen ontvangen, maar dat we het lastig vinden om het te geven.

Daardoor blijven we hangen in gedrag dat niet effectief is. Niet omdat we niet wíllen veranderen, maar omdat we anderen niet willen kwetsen, onnodig beleefd blijven of gewoon omdat we niet goed weten hoe je dat nou eigenlijk doet.

Van langetermijn- naar directe feedback

In veel teams wordt je wel gevraagd om een of twee keer per jaar een 360-graden feedbackscan in te vullen voor een collega. Zulke scans geven een aardig beeld van de ontwikkeling van iemand, maar er is 1 probleem: we kunnen heel slecht feedback geven over zo’n lange periode.

Feedback is vooral effectief als je het zo snel mogelijk geeft. Over een week weet je al niet meer echt wat er nu gebeurde. Daarnaast is ons geheugen niet betrouwbaar, zelden hebben twee dezelfde mensen dezelfde herinnering aan een gebeurtenis. Hoe eerder de feedback gegeven wordt, hoe beter dus.

Geef eerst anoniem feedback

Daarom werken we graag met Impraise. Bas Kohnke, de oprichter van Impraise vertelde ons waarom feedback geven met Impraise zo praktisch werkt:

“Doordat mensen in de eerste fase van werken met Impraise alleen annonieme feedback geven, wordt de drempel enorm verlaagd.

We merken dat er na verloop van tijd steeds kritischer feedback wordt gegeven. Uiteindelijk zien we dat anonieme feedback niet meer nodig is. Collega’s durven elkaar dan direct feedback te geven als het nodig is.”

Tot slot: wat begint bij een vergadering heeft effect op je hele samenwerking. De lastigste vormen van samenwerken komen bij elkaar in een vergadering. Als je dat goed op de rit krijgt, en er ook nog eens goede feedback op geeft, dan heeft dat positieve invloed op alle vormen van samenwerking in je team.

Zelf aan de slag met feedback geven

We zijn altijd op zoek naar manieren om teams te helpen om zo effectief mogelijk te vergaderen, zonder gedoe. Direct feedback geven na een vergadering is wat ons betreft een waanzinnige manier om concreet gedrag te verbeteren. Zoals je merkt zijn we nogal enthousiast over Impraise. Maak een afspraak met ons (door te mailen of te bellen) en we helpen je vol energie op weg om te starten met bijvoorbeeld Impraise in je team.

Geef een reactie